Hoppa till innehåll
Bomullslakan

KÖP BÄSTA BOMULLSLAKAN

Bomullslakan är det allra vanligaste typen utav lakan till sängar. Vi har satt ihop ett bäst i test av bomullslakan, där vi jämfört och testat olika lakan mot varandra. Nedan hittar du våran testvinnare utav bästa underlakanet just nu. Vill du lära dig mer om vad som är viktigt att tänka på när du köper lakan, så hittar du det i slutet av denna sidan.

3

Testade underlakan

1

Testvinnare

2

Sängexperter

100%

Oberonde tester

BÄST I TEST BOMULLSUNDERLAKAN

I vårt bäst i test av bomullsunderlakan har vi jämfört 3 stycken olika populära lakan. När vi testat dem har vi sedan valt ut en som vi anser vara det bästa bomulls-underlakanet på marknaden just nu. Att det har stor betydelse för hur varm du blir beroende på vilket material du har närmast kroppen vet det flesta om, men många missar det helt när det kommer till underlakan. Läs gärna våran guide i botten av denna sidan för att lära dig mer om lakan & dess betydelse.

Vanliga frågor om bomullslakan

Har får du svar på det absolut vanligaste frågorna som handlar om bomullslakan. Skall det vara formsytt (kuvertsytt) eller flat sheet? Vilken trådtäthet är bäst? Svalt eller varmt? Percale, eller satin?

KopSang Logo

Vad är ett bomullslakan och vilka modeller finns det?

Bomullslakan finns i många olika kvaliteter vad gäller känsla, trådtäthet, mått och storlekar. När vi pratar om underlakan i bomull, så kommer vi snabbt in på trådtäthet och percale, vilket är måttangivelsen i trådtäthet. Enklare lakan idag kan du oftast köpa för runt en hundralapp som billigast. Vill du däremot satsa på ett slitstarkt, hållbart bomullslakan som bibehåller känslan och kvaliteten under många år, så får du räkna med att betala runt tusenlappen för ett dubbellakan. Som tidigare nämnt så finns det två typer av underlakan, flat sheet och kuvertsytt (envelope). Det förstnämnda är en vanligt slätt underlakan som man viker in under bäddmadrassen. Det andra, kuvertsydda underlakanet är sytt med rundade hörn, och en kant längs med hela lakanet på undersidan. Detta för att "vika" in bäddmadrassen i lakanet. Detta ger ett sträckt lakan som ligger stilla oavsett hur mycket du rör dig i sängen.

Vilka nackdelar finns det med bomullslakan?

Bomullslakan slits olika mycket beroende på vilken kvalitét man väljer. Att välja ett billigt bomullslakan för någon hundralapp håller inte formen och känslan av "nytt" lika länge som ett exklusivare bomullslakan med högre trådtäthet och bättre kvalitet på bomullen. En annan punkt som man skall vara noga med är att man skall försäkra sig om att bomullen i lakanet är GOTS-märkt (Global Organic Textile Standard). Denna märkning är en internationell certifiering, där regleringen av utsläpp och mängden skadliga kemikalier har reglerats under hela tillverkningsprocessen. GOTS-märkningen försäkrar också att arbetsförhållandena i fabrikerna är säkra och rättvisa.

Vad kostar en ett bra bomullslakan?

Det beror på vad som är bra för ditt ändamål, är priset viktigare än kvalitét? Eller är du ute efter ett bomullslakan som ger dig en känsla av lyx under många år? Ett underlakan i den lägre prisklassen och med en trådtäthet upp till 200 percale, kan kosta från någon hundralapp till två tre hundra kronor. Satsar du på ett riktigt bra bomullslakan med högre trådtäthet från 230 percale, eller ett satinlakan? Då kostar det runt en tusenlapp och uppåt.

Vilka fördelar finns det med bomullslakan?

Fördelen är att ett bomullslakan med 100% bomull andas och är ett svalt alternativ för den som är varm. En annan fördel är priset, där prisspannet för det enklaste underlakanet ligger under hundralappen.

Vilket bomullslakan passar mig?

Vad är viktigt för dig, skall det vara så billigt som möjligt? Blir du lätt varm när du sover?Söker du den där lyxiga, mjuka och omfamnande känslan som att ligga på moln? Om det är priset som är det väsentliga, välj ett bomullslakan med en trådtäthet på ca 120-150 trådar. Där får du ett bra lakan till ett billigt pris. Blir du lätt varm när du sover? Välj då ett percale med 100 finkammad bomull och från 230 i trådtäthet. Garanterat luftigt, krispigt och svalt. Om den varma, lyxigt mjuka och omfamnande känslan tilltalar dig mer, så är en 100 % finkammad bomull med en trådtäthet från 340 trådar det rätta valet.

Hur länge håller ett bomullslakan?

Beroende på kvalitet så håller det i allt från tre år och uppåt. Följ tvättråden, undvik för mycket sköljmedel.

Finns det garanti på bomullslakan?

Nej, återförsäljare och leverantörer har ingen garanti på bäddtextilier. Skulle produkten ändå visa sig defekt, behåll kvittot och kontakta butiken där du har köpt lakanet.

Ska man gå till sängbutik för att testa bomullslakan?

Om du inte är säker på vad du vill ha ut av ditt lakan, så är det en bra idé att besöka din sängbutik för att få möjligheten att jämföra olika kvaliteter. Vet du däremot exakt vad du är ute efter i kvalitet, känsla och storlek så hittar du förmodligen förmånligare priser på nätet.

Vad är Percale och satin?

Percale menas med att man väver tråden en över, en under, dvs tuftskaftbindning. Detta vävsätt ger en krispig och mycket sval känsla i tyget tack vare de "luftkanaler" som vävsättet ger. Kravet för att få kallas percale, är också att man måste väva minst 200 trådar per kvadrattum. För att försäkra dig om att du får ett percale bomullslakan av hög kvalitet, så skall detta lakan ha 100% finkammad bomull. Endast de längsta bomullsfibrerna har använts. Satin ger en mjukare, mer omslutande och romantisk känsla. Satin är ett vävsätt, där en tråd vävs över och tre eller flera trådar vävs under. Satin kan finnas i flera olika kvaliteter, men om satinet består utav 100% finkammad ekologisk bomull med en trådtäthet från 340 trådar, så har du garanterat ett fantastiskt satinlakan.

Vart köper man billigast bomullslakan?

Billiga bomullslakan i många storlekar, och färger finns i ett brett utbud på nätet.

Vad är egyptisk bomull?

Egyptisk bomull är den finaste bomullskvaliten som går att få. Det unika med den egyptiska bomullen är dess långa fibrer som är längre än hos någon annan bomullsort. Dessa fibrer kan spinnas till längre trådar till skillnad från andra bomullsorters fibrer, som skarvas för att bli långa och starka.

Hur tvättar jag mitt bomullslakan bäst?

Följ tvättråden som står på produkten, underlakan i bomull oavsett om det är ett enklare lakan, percale eller satin, så klarar de upp till 60 graders temperatur. Dock så kan ett billigare bomullslakan för hundralappen krympa något de första tvättarna. Skippa sköljmedel, då sköljmedlet täpper igen bomullsfibrerna och förstör andningsegenskaperna och elasticiteten i materialet.

Fakta om Bomullslakan

När det gäller tradition, komfort och pålitlighet, står bomullslakan ofta högst upp på listan. Hos KopSang.se strävar vi efter att ge dig den mest omfattande informationen om sängkläder, och i den här guiden fokuserar vi på fördelarna med bomullslakan och några användbara tips för att välja det bästa underlakanet för dina behov.

Varför Välja Bomullslakan?

  1. Tidlös Kvalitet: Bomull har länge varit favoriten när det gäller sängkläder tack vare dess hållbarhet och mjukhet.
  2. Naturlig Andningsförmåga: Bomullslakan andas väl och tillåter luftcirkulation, vilket är perfekt för de som vill undvika en svettig nattsömn.
  3. Allsidighet: Bomullslakan finns i allt från klassisk percale till lyxig satinväv, vilket gör det lätt att hitta något som passar din smak.
  4. Lätt att Sköta: Bomullslakan är maskintvättbara och tål frekvent tvättning utan att förlora sin kvalitet.

Att Tänka På Vid Val av Färg på Ditt Bomullslakan:

  • Ljusa Nyanser: Medan vit, beige eller pastellfärgade underlakan erbjuder en känsla av renhet och enkelhet, kan de vara mer benägna att visa fläckar. Regelbunden tvätt och fläckbehandling kan dock hålla dem i toppskick.
  • Mörkare Färger: Djupare nyanser som kolgrå, marinblå eller terrakotta kan dölja små fläckar bättre, samtidigt som de ger en mysig känsla till sovrummet.
  • Mönster: Ett diskret mönster eller design kan inte bara vara estetiskt tilltalande utan även praktiskt när det gäller att dölja mindre fläckar eller veck.

Skötselråd: Bomullslakan är bäst när de tvättas i kallt till ljummet vatten med ett skonsamt tvättmedel. För att behålla lakanens mjukhet och förhindra krympning, undvik att tvätta dem på för höga temperaturer och torka på låg värme.

Slutsats: Bomullslakan är en sängklädesklassiker av goda skäl. De erbjuder en kombination av komfort, hållbarhet och stil. Med rätt skötsel och val kan de tjäna dig väl i många år framöver. Låt KopSang.se vara din guide i sökandet efter de perfekta sängkläderna för ditt sovrum.