Hoppa till innehåll
Vanliga frågor om sängar

Svar på vanliga frågor om sängar och sömn!

På denna sidan har vi samlat ihop alla det vanligaste frågorna om både sängar & sömn, som vi har fått genom åren som sängförsäljare. Har du en egen fråga som du inte hittar svar på denna sidan och vill ha hjälp med att få svar på den, skriv till oss då via våran kontaktsida så försöker vi hjälpa er med ett svar på din fråga så fort vi bara hinner.

Är det säkert att köpa säng på nätet?

Enligt våra tycke är det inga problem med att handla en säng via nätet, men det finns naturligtvis några nackdelar med att köpa sängar online. Kanske det största problemet med att köpa säng på internet, är att du inte kan känna och klämma på den innan köpet. Vilket ger dig en extra trygghet i vad du köper!

Vilka fördelar finns med att köpa av en sängbutik?

Den allra största fördelen med att köpa sängen från en fysisk sängbutik, är att du kan testa sängen innan du köper den. Du behöver alltså inte chansa med att köpa en säng som du enbart har sett på en bild. Du kan också få mycket hjälp utav det som jobbar i sängbutiken.

Hur länge håller en säng normalt sätt?

Detta är väldigt svårt att svara på, men utav egen erfarenhet så håller sängar under 15.000 kr inte längre än max 5 år, och då skulle jag säga att det är bra. Sängar över 15.000 kr och upp till kanske ca 30.000 kr kanske i bästa fall 10 år, och sängar över det upp till 15 år i bästa fall.

Kan man lita på Sängtest på nätet?

Nej vi tycker inte det, och stora tidningar så som aftonbladet har också avslöjat hur himla köpta recensionerna är från det största "bäst i test" företagen. Man behöver inte vara smart för att inse att något är fel när näst intill varje testvinnare också råkar vara det företaget som betalat för testet.

Hur lång garanti tid är rimligt att få på en säng?

Normalt sett är det standard inom branschen med ca 25 års garanti på ram och fjäderbrott på bättre sängar, och cirka 10 års garanti på sängar av lägre kvalitet. Men det kan skilja även en hel del här. Men en säng under 10 år med garanti, är inte en säng vi skulle köpa då den inte är av någon högre kvalitet och blir dyr i längden.

Hur mycket är rimligt att betala för en säng?

Tyvärr så blir många chokade när dem får höra vad som är skräpsängar, okey sängar och bra sängar. En säng för under 15.000 kr är rena skiten oftast, och en säng upp till 30.000 kr är faktiskt bara en okey säng. Ska du ha en bra säng så ligger dem nästan alltid över 30.000 kr för en dubbelsäng.

Hur mycket lägger svenskarna på sängar i snitt?

I Sverige ligger snittet på sängar ca 5.000 kr per person för en säng man i snitt har i 10 års tid. Detta betyder att den genomsnittlige svensken inte lägger mer än 500 kr per år för att få bra sömn. Detta är helt sinnessjukt med tanke på att det flesta betalar lika mycket i månaden för sin telefon.

Varför lägger svenskarna så lite på sina sängar?

Det är en utav det frågorna som förbryllar oss sängförsäljare mest, varför är svensken inte mer benägen att betala mer än ca 500 kr om året eller ca 40 kr i månaden för sin säng? Troligtvis beror det på att förståelsen för sömn är i genomsnitt så låg hos befolkningen.

Vad kan jag göra om jag inte vill avbetala en säng?

Ett enkelt knep är att du skippar att köpa sänggavel när du köper din säng. Detta är en del utav sängen som inte gör något överhuvud taget för din sömn, och på sängar som kostar under 15.000 kr så står dem för en kostnad av ca 30% utav hela kostnaden för sängen.

Är det verkligen värt betala mer för en säng?

Detta var en utav det vanligaste frågorna man fick som sängförsäljare, om det verkligen är värt att betala mer för en säng? Ja brukade svara, är det verkligen skillnad på en mobil för 399 kr och den senaste iPhone? Naturligtvis även om du kan ringa på båda och smsa med båda, så är det skillnad.

Bättre att betala sängen med en avbetalning.

Har du inte pengar att köpa en bättre säng för över 15.000 kr i vart fall, så är det bättre du betalar av sängen med en avbetalning. För endast några hundra kronor i månaden kommer du få en riktigt bra säng, som kommer att hålla längre också. Vilket i slutändan blir billigare än att köpa skit sängar.

Kan man köpa en begagnad säng?

När det kommer till att köpa en begagnad säng, så skulle vi säga att det i det allra flesta fallen är helt lönlöst. Detta kan låta hårt, men sanningen är att få begagnade är värda nästan något över huvud taget. Sängar används i 8 timmar om dagen, 365 dagar om året, så dem blir utslitna.

Vad är viktigt att tänka på vid köp av ny säng?

Vi tycker att det viktigaste är först och främst att sängen är skön, även om det inte alltid är det samma som en bra säng för dig. En hängmatta kan vara skön, men betyder inte att den är bar för din rygg. Men även hur mycket tryck du får mot axlar och höfter. Och hur mycket stöd du får i ländryggen.

Hur vet jag om sängen är för hård för mig?

Som vi skrev ovan så är det enklaste sättet att se om en säng är för hård för dig, är att känna om du får ett tryck emot din axel och höft i sidoläge. Har du det så vet du direkt att den sängen ifråga är för hård för dig, och du bör välja en mjukare säng om det finns en sådan.

Kroppsform har betydelse när du köper säng!

Kvinnor och män har ofta lite skillnader i kroppsformen, vilket har stor betydelse på vilken säng man väjer att köpa. Män har ofta bredare axlar, och kvinnor ofta större höfter. Detta gör att man måste hitta en säng som låter männens axlar och kvinnornas höfter komma ned i sängen ordentligt.

Är det fel säng om du får tryck på axlar & höfterna?

En säng som ger dig ett konstant tryck på axlarna och höfterna i sidoläge, och tryck på skuldror och rumpa i ryggläge är en för hård säng för dig. Detta kommer bara göra att du snurrar runt och rör dig mera under natten. Detta betyder också mindre utvilad kropp och mindre djupsömn.

Har vikt betydelse när du väljer fasthet på sängar?

Naturligtvis har det en stor betydelse hur mycket du väger när du ska välja fasthet på en säng, men det är inte så enkelt som en del hemsidor får det att låta. Man kan helt enkelt inte bara säga att alla över 70 kilo ska ha fast och alla under 70 kilo ska ha medium fasthet på sängar.

Kan man köpa för mjuk säng?

Det är tyvärr det många också gör, ven om det generellt är fler som köper en för hård säng än för mjuk. Ett bra sådant exempel är att det flesta tycker det är gött med en hängmatta, men kanske inte att sova i. Och en mjuk säng kommer att kännas som en hängmatta, vilket är för mjukt för dig.

Kan en bäddmadrass köra sängen hårdare?

Detta är också en utav det vanligaste frågorna man fick som sängförsäljare, och nej det hjälper endast marginellt. Bäddmadrassen har nästan ingen som helst bärighet, och är inte tanken att den ska lyckas bära upp en hel kropp. Det kommer enbart att kännas lite fastare ett litet tag.

Köp naturmaterial i bäddmadrassen til sängen!

Ju mera naturmaterial som finns i bäddmadrassen som du köper till sängen, ju svalare kommer du också att att sova. Billiga bäddmadrasser är gjorda med syntetiska material, vilket också blir betydligt mycket varmare att sova i. Så undvik sängar med bäddmadrasser som är billiga.

Är det värt att köpa sängar med tagelbäddmadrass?

Sängar som har tagelbäddmadrass är ganska ovanliga, och oftast är det gjorda utav den mest kända tillverkare utav tagel sängar, nämligen Hästens! Dessa sängar kostar en hel del, vilket det flesta är väl medvetna om. Det är det svalaste bäddmadrasserna, men dem kostar också därefter!

Vad har bäddmadrassen för funktion i sängen då?

När man ska köpa bäddmadrass till sängen så ska man lägga extra vikt vid vad den har för material i kärnan. Detta kommer avgöra hur varm du kommer bli under natten, då bäddmadrassen är det som kommer närmast din kropp. Och det är egentligen den enda funktionen en bäddmadrass har.

Köp en säng med latex bäddmadrass!

Våran rekommendation är att du köper en säng som har en bäddmadrass med latex. Denna typ av bäddmadrass är den svalaste du kan köpa på marknaden, och dem är nästan 100% fria från kvalster. Dessutom får du en bäddmadrass som också håller betydligt mycket längre än en med billig kallskum.

Har tjokleken på bäddmadrassen någon betydelse?

Den ända betydelsen tjockleken på en bäddmadrass du köper till sängen har, är hur mjuk den kommer att kännas precis när du lägger dig i sängen. Men efter en liten stund så är det bara sängens fjädrar av stål som bär upp din kropp, och bäddmadrassens ända funktion är värmeavledande.

Får man igenom plymån till sängen genom dörren?

Vist är en plymå (mitten delen på en kontinentalsäng) stor, och det kan vara lätt att tro att den inte går in genom en dörr eller upp för en trappa. Trots dess storlek på ca 180x200 cm, så är den faktiskt ganska enkel att få in. Du kan nämligen vika dem ganska mycket, så detta bukar inte vara ett problem.

Kan man köpa säng utan sängben?

Att köpa säng utan ben är inte så vanligt, men det går absolut att göra det. Köper du en kontinentalsäng så får du med 2 bottnar, som du kan lägga direkt på golvet eller i en sängram. Så sängben behövs inte, men det blir dammigt under sängen om du inte har sängben på den.

Vilken säng ska man välja som magliggare?

Som magliggare måste man välja en väldigt fast säng, även om detta inte är vad vi sängförsäljare annars skulle rekommendera. Detta beror på att ruggen blir böjd åt "fel" håll så att säga, vilket betyder att du då absolut inte vill ligga med magen i en grop.

Kan man ändra utseendet på sängar?

Att ändra utseendet på sin säng brukar endast vara aktuellt på äldre sängar, då dagens sängar är väldigt medvetet designade. Enklaste sättet att få en gammal säng att få nytt liv, är genom att köpa en sängkappa till sängen. Dessa kostar ca 1000 kr upp till några tusen beroende på fabrikat.

Kan man beställa specialmått på bäddmadrass till säng

I det flesta sängbutiker kan du beställa bäddmadrasser i det vanligaste storlekarna från 80x200 cm till 210x200 cm. Det är många som undrar framför allt om det går att beställa bäddmadrass till en husvganssäng, då dessaast är endast 190 cm på längden. Men det går vanligtvis inte!

Hur lång leveranstid är det normalt för att få sin säng?

Vanligast leveranstid på en säng som du prövar ut i en sängbutik, ligger oftast på ca 4-10 veckor. Detta beror att på att det flesta sängarna går att välja i massa olika färger, storlekar och hårdheter. Detta gör att det finns på tok för många kombinationer för att en butik ska ha råd med ett lager.

Vilken säng ska man som sidoliggare?

Som sidoliggare så ska man välja en så mjuk säng som möjligt, men att den fortfarande ska ge dig stöd i ländryggen och sidan. Du behöver nämligen komma ned med axlar och höfter i sidoläge, för endast då kan du få stöd i ländryggen när du ligger i sängen.

Varför är ställbara sängar så mycket dyrare?

För många så kanske det verkar helt självklart varför det är dyrare att köpa en ställbara sängar, men vi får ändå den frågan ganska ofta. Det handlar helt enkelt om att sängen har också en motor i sig, och rörliga delar i sängen så att den går att justera både upp och ned i ben och huvud.

Vad är en kontinentalsäng?

En kontinentalsäng är en säng som har tre olika delar oftast, men ibland också en fjärde. Det som dem här är oftast 2 bottnar, en plymå i mitten av sängen och en bäddmadrass överst. Det som gör en kontinentalsäng till en sådan, är mittendelen som kalla för plymå.

Vilken säng ska du välja om du snarkar?

För dig som snarkar när du sover så skulle vi rekommendera dig att du köper en ställbar säng. Dessa gör att du få upp både huvudet men också resten av överdelen av kroppen, vilket resulterar i att du får friare luftvägar. Mycket bättre än klassikern med 2-3 kuddar under huvudet.

Gropigsäng , räcker det med att köp ny bäddmadrass?

Har du en gropig säng som du vill ska få tillbaka sin gamla känsla med hjälp utav en ny bäddmadrass, så måste vi tyvärr göra dig besviken. Detta kommer extremt sällan fungera, då bäddmadrasser i sig inte har någon bärighet. Du behöver byta plymå eller ramsängen.

Vad är en ramsäng?

Ramsäng är den "vanliga" sängen som du bara lägger en bäddmadrass på. Ramsängar finner du också som bottnar på en kontinentalsäng. Dessa är oftast mycket billigare än en ställbar säng eller kontinentalsäng. Kort och gott kan man säga att det är en traditionell säng.

Vad är en ställbar säng?

En ställbar säng kan man säga är en ramsäng, fast med en motor på sig. Som du hör på namnet så kan du ställa in den i önskad position, oftast då i ben och för ryggen. Men det finns också det justerbara sängar som har ställbar knäzon, och en ställbar zon för huvud och nacke.

Vad är en pocketfjäder?

En pocket fjäder är en sängfjäder som man har stoppat ner i en tygficka (pocket), så att den ligger i denna. Sedan tar man och limmar fast dessa små pocketfjädrar ihop med varandra, för att få en mer följsam säng. Detta kan man säga är standarden på alla sängar som är något att ha.

Vilka fördelar har en pocketfjäder säng?

Den största fördelen med en pocketfjäder är som vi skrev ovan, att sängen blir mer följsam. Till skillnad från en bonellfjäder säng, så sitter inte alla fjädrarna is ängen ihop med hjälp utav en ståltråd. Istället ligger dem i en tygficka, som är fastlimmad med nästa pocketfjäder.

Vad menas med en tryckavlastande säng?

När man pratar om tryckavlastande sängar så tänker man oftast på varumärket Tempur, då dessa är det bästa och mest kända tillverkarna av tryckavlastande sängar. Men det finns också billigare copy cats på marknaden, och då kallas dessa ofta för sängar med memoryskum.

Vad är bonellfjädring?

Bonellfjädring är en gammal typ utav sängfjäder, och hittas enbart i gamla sängar eller riktigt dåliga nya sängar. Dessa är inte följsamma och mycket billigare att tillverka. känslan i sängen blir betydligt mer guppig, vilket det flesta inte vill ha. Vårt råd är att du ska undvika säng med bonellfjäder.

Vad är en zonindelad säng?

En zonindelad säng är en säng med flera olika zoner i sig, där varje zon är mjukare eller fastare. Dessa finns i många olika kombinationer, där 3 och 5 zons sängar är helt klart vanligast på marknaden. Oftast har du mjukare höftzoner och axelzoner på en zonindelad säng.

Vad är fördelarna med en zonindelad säng?

Den största fördelen med en zonindelad säng är att du får en mjuk säng där du behöver det, och en fastare säng för det delar av kroppen som behöver det. Oftast pratar vi om mjukare zoner för höfter och axlar, och fastare zoner för ländrygg, huvud och ben.

Kan man köpa säng som inte har några zoner alls?

Det finns ganska många bra sängar som inte har några zoner alls, och dessa tillverkas oftast av det mest exklusiva tillverkarna utav sängar också. Ett sådant exempel är Temoursängar som inte har några zoner alls, men är vida kända för att ge överlägsen komfort.

Vart sitter det olika fjädertyperna i sängen?

Du hittar oftast fjäder i både plymån och bottnarna, om det är en bra säng. Det bästa fjädrarna sitter i själva plymån på en kontinentalsäng, och det lite sämre sitter i bottendelarna. Bra sängar har bra fjädring i båda delarna, men normalt sett sitter det lite mer följsamma fjädrar i mitten som är närmast kroppen.

Hur många zoner ska man ha i en säng?

En standard bland det bästa sängtillverkarna i världen är mellan 3 och 5 zoner. Allt över detta kallar vi sängförsäljare för skrytzoner, då dem bara låter bara att ha, men i verkligen inte gör någon nytta alls eller i värsta fall gör sängen dålig. Billigare sängar brukar ha 7 och 11 zoner.

Vad menas med ställbara höftzoner i vissa sängar?

När du ser att en säng har ställbara höftzoner, så betyder det att du efteråt själv kan ställa in hur mjuk/hård höftzon du vill ha i sängen. Detta är en teknik som du främst hittar i Wonderland sängar, men det finns också några andra fabrikat som har detta.

Går det sova på ramsängarna från en kontinentalsäng?

Det går att sova på ramsängarna (det understa sängarna i en kontinentalsäng), men detta är inget vi rekommenderar. Dessa har som vi skrev ovan betydligt hårdare fjädring, och många gånger har dem inte zonindelning. Det blir helt enkelt oftast på tok för hårt, men du kan alltid köpa till en ny plymå till dem.

Behöver man verkligen bäddmadrasskydd till sängen?

Vi tycket att bäddmadrasskydd är ett väldigt billigt och enkelt sätt att förlänga framförallt livslängden på din bäddmadrass. Den hjälper helt enkelt till med att det inte kommer ner så mycket kvalster och svett ned i sängen. Dessa kostar oftast ett par hundra kronor, och är som sagt en billig försäkring.

Varför behöver jag köpa ny bäddmadrass vart 5 år?

Du hör ofta oss sängförsäljare trycka på vikten av att byta bäddmadrass vart 5-7 år ungefär. Det är helt enkelt som så att du inte måste göra det, men en bäddmadrass är gjord utav någon skum som snabbt får sättningar i sig. Dessutom kommer det ner ganska mycket svett med tiden i bäddmadrassen.

Vilka lakan till säng rekommenderar vi?

Det finns många bra lakan du kan köpa till din säng, men vi har naturligtvis några favoriter som vi varmt rekommenderar dig. Köp gärna lakan gjorda utav 100% bomull, eller ännu bättre med bambu lakan. Men vill du ha det bästa ska du köpa lakan gjorda utav siden som är det överlägset bästa och svalaste.

Blir det varmare med ett vattentätt bäddmadrasskydd?

Det finns olika grader av vattentäta bäddmadrasser, där dem som är helt vattentäta är också dem som är gjorda med mest syntetiskt material. Dessa bäddmadrasskydd andas inget, vilket gör att sängen blir varme att sova i också. För att köpa en svalare kan du köpa vattenavvisande bäddmadrasskydd utav bambu material.

Har lakan någon betydelse för värmen i sängen?

Bra lakan har väldigt stor betydelse för hur varmt du kommer att sova i sängen. Är dem av mycket plastiga material så andas dem också dåligt, och du kommer bli varmare i sängen. Vi rekommenderar att du köper som är gjorda av naturmaterial och inga syntetiska varianter.

Har det någon betydelse vilka påslakan jag köper?

Även påslakan har framför allt stor betydelse för hur varmt det kommer att bli i sängen under natten. Ju mer naturmaterial ju bättre och svalare kommer du sova. Ju billigare dem är ju mer syntetiska material kommer dem vara gjorda av. Men en tumregel är att köpa påslakan som kostar över 500 kr för ett sett.

Kan man lägga en Tempur-madrass på alla sängar?

Tempur madrasser är lite speciella, då dem inte alls fungerar som andra bäddmadrasser. Dessa är snarare att jämför med en hel säng gjord utav fjädrar. Så helst ska du lägga dem på en Tempur botten, men i andra hand så går dem att lägga på en hård fjädersäng. Men undvik att lägga dem i en gropig säng med sättningar.

Vilken kudde ska en magliggare ha?

Som magliggare ligger du "fel" i sängen, då ingen säng på marknaden är gjord för magliggare. Detta betyder också att ingen kudde förutom en endaste är gjord för magliggare. Den kudden heter Ombracio och är en storsäljare från Tempur. I övrigt gäller väldigt låga kuddar kan man säga.

Hur mycket väger en säng?

Sängar är lite som förstärkare, ju tyngre sängen är ju bättre är den också. En billig skräpsäng för några tusen väger inte många kilo och kan bäras av en person lätt. Kommer du upp i ställbara eller sängar som Hästen och Tempur behöver man vara 2 personer för att orka bära dessa.

Blir det mjukare genom att lägga 2 bäddmadrasser?

Du kommer att uppleva att sängen till en början blir mjukare med 2 bäddmadrasser, men detta är enbart väldigt tillfälligt. Bäddmadrasser i sängar får väldigt snabbt sättningar, vilket gör at du väldigt snabbt bara kommer att sjunka igenom båda bäddmadrasserna ändå. Detta är bortkastade pengar, köp ny säng!

Vilken kudde rekommenderas för sidoliggare?

För dig som sover mycket på sidan så skulle vi rekommendera en ganska hög kudde, då avståndet mellan huvudet och axeln är ganska högt. En hög dunkudde som det heter i det flesta sängbutikerna är det du ska kolla efter. Vill du lyxa till det köper du en Tempur kudde som också ger bättre stöd.

Får man plats med en säng i en kombibil?

Om du kör några vändor kan det gå, men oftast så är sänggaveln den svåraste delen att få plats med i en bil. Bottendelarna kommer i 2 delar, så dem får du med en i taget. Och även om plymån är också står så går den att vika. Men det går inte med gaveln, och den är stor också.

Vad är en sängplymå?

En sängplymå är den delen som sitter i mitten av en kontinentalsäng. Det är också den delen som zonerna sitter i på en zonindelad säng. Och också den delen som man lägger mest krut på för att du ska få bättre komfort i sängen. Detta är också av den anledningen den dyraste delen på sängen.

Kan man sova bara på en sängplymå?

Vist kan man sova på enbart en sängplymå, men oftast blir detta för mjukt och svampigt. Av denna anledning använder man oftast hårdare fjädring i bottendelarna på en kontinentalsäng. Men ska du bara ha gäster som ska sova över ett kortare tag så kan du i praktiken göra om en kontinentalsäng till säng för 4 personer.

Hur tvättar jag en plymå till sängen?

På det allra flesta plymåer sitter ett tyg som är avtagbart. Detta kan du tvätta, men var försiktig så att du inte tvättar det i för varmt vatten. Du riskerar då att tyget krymper och då kommer du ALDRIG få på det igen. Fabrikat som Wonderland kör med redan förkrympta tyger, vilket är väldigt bra.

Kan man vika sängplymån vid transport?

En sängplymår är väldigt vikbar och det är inga problem att vika den som ett korvbröd under leverans. Dock skall detta inte göras en längre tid. Men att vika den för leveransen och sedan fälla ut den till valigt läge efter leverans är aldrig några problem. Det gör också att en stor kombi kan få med sig en plymå i bilen.

Varför ska man vända på säng plymån då och då?

Vi brukar rekommendera att du ska vända på din säng plymå 2 gånger per år, vid nyår och midsommar kan man säga. Detta gör att du får en jämnare slitning på din plymå, så att sängen överlever längre helt enkelt. I Vissa sängar kan du vända och vrida plymån, medans i andra kan du inte vända den upp och ned.

Räcker det med att bara byta plymå & inte hela sängen?

Oftast fungerar det väldigt bra med att enbart byta plymå på din säng om du skulle uppleva att den har blivit gropig. Allt du då behöver göra är att mäta höjden på din befintliga plymå, och ta sedan ut den ur tyget. Gå sedan till en sängbutik och köp en som känns skön och som har samma mått som din gamla.

Vad gör jag om det spills vin i sängen?

Skulle olyckan vara framme och ni skulle råka spilla vin i sängen, så har ni förhoppningsvis ett bäddmadrasskydd som tar den värsta smällen. Var bara snabb med att ändå ta loss skyddet från sängen, och lägg det i ett badkar eller i en tvättmaskin. De lilla som blir kvar går tyvärr inte att göra så mycket åt, utan kommer bli en fläck.

Vad menas med förkrympta tyger på sängar?

När en sängförsäljare pratar om förkrympta tyger så är det oftast om sängar som kommer från Wonderland. Dem har helt enkelt redan krympt tygerna till sina sängar, så att du sedan ska kunna tvätta dessa utan att dem krymper ytterligare. Perfekt för den som har husdjur som hårar av sig mycket på sängen.

Hur varmt kan jag tvätta tyget till sängen?

Detta är något du måste kolla upp för varje sängfabrikat, då detta med hur varmt du kan tvätta ett sängtyg kan skilja en hel del. Men ganska vanligt är att du kan tvätta tyget i 60 grader. Men som sagt leta upp tvättinstruktioner som oftast finns på lappen någonstans på tyget.

Vad ska jag göra om barn kissar i sängen?

Har du barn som riskerar att kissa i sängen, så bör du i första hand köpt ett bra bäddmadrasskydd. Det är det bästa du kan göra. Men du kan också förebygga med att be barnet att gå på toa varje natt innan det lägger sig i sängen. Skulle olyckan ändå vara framme kan du hälla lite bikarbonat på fläcken så suger det upp det värsta.

Vilken säng drar minst damm till sig?

Det finns naturligtvis tycker som drar mer och mindre damm till sig, men först och främst handlar det om att köpa en säng med så lite damm-fällor som möjligt. Vi skulle rekommendera en ramsäng i sådana fall. Du bör också undvika sängar med sammet och köra ett tyg med grövre tyg.

Vad menas med pikerad bäddmadrass?

Det är en bäddmadrass som har knappar i sig lite över hela bäddmadrassen. Detta är bra på det viset att det håller bäddmadrassen mer stilla, men å andra sidan så kan du inte ta av tyget på dessa bäddmadrasser. Vilket gör dem omöjliga att tvätta om olyckan skulle vara framme.