Hoppa till innehåll

Livsmedel och Drycker Som Kan Förbättra Din Sömn

Livsmedel och Drycker Som Kan Förbättra Din Sömn

Forskning tyder på att vissa livsmedel kan hjälpa dig att känna dig sömnig, somna snabbare och sova djupare. Om du äter något innan sänggåendet, ge din kropp tid att smälta det innan du lägger dig – cirka 30 minuter bör räcka.

Här är vad vi vet och inte vet om populära sömnfrämjande livsmedel:

Kamomillte Örtteer som kamomill är populära drycker före sänggåendet. Studier antyder att kamomill har milda lugnande egenskaper. Enligt en artikel på LiveScience, är det dock inte helt fastställt om kamomill specifikt kan påverka sömnen, men att koppla av med en lugnande, koffeinfri dryck kan säkert underlätta insomningen.

Surkörsbärsjuice Preliminär forskning visar att surkörsbärsjuice kan förbättra sömnkvaliteten. I en studie från 2012 publicerad i European Journal of Nutrition, visade det sig att de som drack surkörsbärsjuice hade förhöjda melatonin nivåer och sov bättre.

Bananer “Bananer är en utmärkt källa till magnesium och kalium, vilket hjälper till att slappna av spända muskler,” sa Saundra Dalton-Smith, M.D. 2016. “De innehåller också tryptofan, som omvandlas till serotonin och melatonin, hjärnans huvudsakliga lugnande hormoner.”

Apelsinjuice eller Ananasjuice En studie från 2013 i Journal of Pineal Research upptäckte att tropiska fruktjuicer hjälpte deltagare att öka deras melatonin nivåer.

Magnesium Magnesium antas hjälpa till att “lugna” ditt nervsystem, vilket gör det lättare att somna. Linser, bananer, mandlar och pumpafrön är alla rika på magnesium.

Jasminris eller Andra Höglykemiska Livsmedel En liten studie från 2007 i American Journal of Clinical Nutrition visade att män som åt Jasminris (en höglykemisk mat) somnade dubbelt så snabbt som de som åt Mahatma ris (en låglykemisk mat).