Hoppa till innehåll
Tempur Säng 2

Tempur - Recension

Tempur är världens största säng och kudde tillverkare och här får de reda på allt om deras sängar och kuddar, samt vart du köper dem billigt!

5/5

Helhetsbetyg på Tempur sängar

Tempur är av många menat som “sängarnas Rolls-Royce” när det kommer till sömkvalitet, men också komforten i deras sängar och bäddmadrasser. Vi Håller med om detta, och har också get Tepursängarna flest “bäst i test vinnare” inom olika sängkategorier. Du får en helt oslagbar komfort enligt oss och många andra, med en kvalite som endast få andra sängtillverkare kan mäta sig med.

5/5

KOMFORT

5/5

När man pratar om komfort så är Tempur mottståcken i sängvärlden, det vet vi eftersom att det alltid var deras sängar som alla andra sängtillverakre gämförde sina sängar emot. Det slog helt enkelt aldrig fel, någon stans under alla sängutbildningar vi hade fick man alltid höra “nästan lika följsam som Tempur” osv. Alla gillar inte känslan när det kommer till Tempur, och en del avskyr den faktiskt. Men under alla år som sängförsäljare har jag aldrig sett en enda person ligga dåligt i en utav deras sängar. Så min rekommendation när jag var sängförsäljare, var alltid aytt kunde i vart fall skulle testa en. Många gånger blev  kunder överraskade att dem inte alls kändes som dem trott, eller hört ifrån andra. Och största beviset på att komforten och det ergonomiska egenskaperna är dem rätta, är att Tempur har en helt galen kundnöjdhet på 98.5%!

TRYCKAVLASTANDE MADRASS

Hand-på-Tempur-madrass

MATERIALVAL

5/5

Allt annat vore konstigt om vi inte gav Tempur fullpott i betyg på materialval, för det är här man verkligen glänser. Tempur-materialet är en gång i tiden framtaget utav självaste NASA, och togs fram som ett material som skulle verka som ett tryckavlastande material i rymddräckter och säten då det blev sådana oerhöra påfrestiningar på organ när man skjuter upp astronauter. Tyvärr visade sig att materialet var lite för tungt för att ta med sig det upp i rymden, så det blev aldrig använt i det syftet. Några decenier senare så tog en svensk enterprenör och köpte patentet av NASA, och började tillverka sängar, kuddar och madrasser. Många har sedan försökt att kopiera Tempurmaterialets funktioner, men ingen minneskumstillverakre har ännu lyckats att komma nära enligt oss.

TEMPUR MINNESKUM

NORRLÄNDSKT FSC-MÄRKT FURU

Furu-ram på sängarna

SÄNGUTBUD

5/5

Tempur har ett otroligt stort och brett sortiment utav allt ifrån sängar, kuddar, bäddmadrasser och många andra olika tillbehör. Du hittar allt ifrån flera olika modeller utav kontinentalsängar, ramsängar och ställbara sängar i deras sortiment. För dig som inte vill köpa en helt ny säng, så går det också att köpa enbart bäddmadrasser, eller lite sjockare madrasser som du kan använda utan en sängbotten som är tillverkad av Tempur. Man har också i sitt sortiment flra olika prisnivåer på sina sängar, där man har ett par instegsmodeller att välja på.

Tempur North Ställbar Säng 

Tempur Promise  Ställbar Säng

Tempur ramsäng med gavel

Tempur North Luxe SmartCool

DESIGN

4/5

Är det någonstans vi inte kan ge Tempur maxpoäng i våran recension, så är det på designen. Vi tycker förvissor att dem är snygga, men dem har aningen tunt utbud utav färger och gavlar att välja på. Men å andra sidan så kanske det är den saken man kan leva med att inte ha toppbetyg på, för sängen är först och främst till för den tid du ändå ska blunda. Väljer man North serien får man en väldigt unik och design, så på just den serien tycker vi att man har lyckats från deras sida.

Vanliga frågor om Tempur sängar

Tempur är idag ett världsomspännande företag som tillverkar allt från sängar, bäddmadrasser och naturligtvis också sina ergonomiska kuddar. Här får du svar på alla dina funderingar kring Tempur som varumärke och dess sängtillbehör.

Vad är Tempur?

Tempur är världens största tillverkare av tryckavlastande madrasser och kuddar, med mer än sju miljoner användare globalt. Tempur är det enda viskoelastiska minnesskum på marknaden som har helt tryckavlastande egenskaper. På marknaden så finns det en mängd madrasser och kuddar med “memoryfoam” dock så besitter ingen av dessa samma egenskaper som originalet Tempur.<br>Tempur har en historia inom NASA, där materialets egenskaper användes i astronauternas dräkter för att avlasta organen från yttre påfrestningar och G-krafter. Även inom sjukhälsovården har Tempur skördat stora framgångar på grund av dess unika egenskaper inom tryckavlastning.

Tempur-materialets unika struktur, kan liknas “innebandybollar” och anpassar sig helt efter kroppen genom tryck och värme. När “innebandybollarna” pressas ihop sjunker dessa endast ihop såpass mycket som kroppen kräver, varken mer eller mindre och helt utan mottryck i retur. Tempur-materialet är helt fritt på allergener och skadliga kemikalier.

Vilka fördelar finns det med Tempursängar?

Det största fördelarna med Tempursängar är att du aldrig kan ligga fel i dem, utan dem är helt enkelt till för att alltid anpassa sig efter din kropp. Det finns inga andra sängar på marknaden som anpassar sig så väl efter din kropp och förutsättningar som en Tempursäng. En av de förutfattade meningarna om Tempur är att det är svårt att vända sig i materialet. Vi väljer att se det såhär, att om du ligger rätt så finns det inget behov av att vända på sig. I en Tempursäng är du helt fri från mottryck och får därmed en optimal blodcirkulation. Vänder och vrider på sig gör man när blodcirkulationen stryps, vilket ger domnande fingrar eller armar.
För att Tempur skall få en rättvis chans att vad gäller komforten är att man provar att lägga sig i sängen minst 8-10 min. Efter den tiden så börjar man känna sig avslappnad och sömnhormonet (melatoninet) börjar utsöndras.

Tempursängar är inte varmare än någon annan säng, utan snarare tvärtom. Tack vare materialets cellstruktur, med “innebandybollarna” så transporteras fukten och värmen snabbare ut från sängen. Den värme som vissa upplever, är på grund av den förbättrade blodcirkulationen.

Vad är en Tempursäng?

Tempur är världens största tillverkare av tryckavlastande madrasser och kuddar, med mer än sju miljoner användare globalt. Tempur är det enda viskoelastiska minnesskum på marknaden som har helt tryckavlastande egenskaper. På marknaden så finns det en mängd madrasser och kuddar med “memoryfoam” dock så besitter ingen av dessa samma egenskaper som originalet Tempur.
Tempur har en historia inom NASA, där materialets egenskaper användes i astronauternas dräkter för att avlasta organen från yttre påfrestningar och G-krafter. Även inom sjukhälsovården har Tempur skördat stora framgångar på grund av dess unika egenskaper inom tryckavlastning.
Tempur-materialets unika struktur, kan liknas “innebandybollar” och anpassar sig helt efter kroppen genom tryck och värme. När “innebandybollarna” pressas ihop sjunker dessa endast ihop såpass mycket som kroppen kräver, varken mer eller mindre och helt utan mottryck i retur.
Tempur-materialet är helt fritt på allergener och skadliga kemikalier.

Vad du ska tänka på när du testar Tempursängar?

När du ska testa Tempursängar så ska du alltid tänka på att du måste ge dem lite tid, då dessa sängar kräver att det kommer ner lite utav din kroppsvärme ned i dem. Detta är trots allt temperatur reagerande. Men om du ligger i sängen i cirka 8-10 minuter, så har den hunnit forma sig efter din kropp och du kommer kunna börja känna fördelarna med den.

Vilka nackdelar har en Tempur-säng?

Naturligtvis finns det alltid någon nackdel med allt, men faktum är att just nackdelarna med Tempur är väldigt få. Men naturligtvis skulle man kunna hävda att priset är en nackdel. Ser man till vad man får och hur länge deras produkter faktiskt håller, så är det kanske det mest prisvärda sängalternativet på marknaden som faktiskt håller komforten under längst tid.
Några nackdelar med just Tempur rykte, är att hos många förknippas varumärket med en “jättehård madrass”, eller att det känns som att ligga i tuggummi samt att materialet inte är tvättbart. “Jag kan inte vända mig”. Hur dessa “nackdelar” kan diskuteras och benas ut, läser du om under fördelarna med Tempur.

Hur länge håller en Tempursäng?

Det är alltid svårt att ge exakta siffror på hur länge något håller, och så även med Tempursängen. Det handlar om så mycket olika faktorer så som hur du använder den osv. Men det man kan säga är att generellt så håller en Tempur-säng mycket längre än andra sängar i samma pris klass. Detta beror på att de inte är uppbyggda med traditionella spiralfjädrar utan endast en fast polyeterbas, och Tempurskikt i olika hårdheter. En säng kan hålla i 100 år, men det första som ger sig i en säng är den ergonomiska komforten och hygienen gör också sitt. En Tempursäng kommer att ge dig rätt stöd och avlastning som du behöver från dag ett. Är behovet ett annat ett år senare, så kommer sängen att anpassa sig efter det.

Vad kostar en Tempur-säng?

En Tempur-säng kostar från ca 18.000 kr beroende på modell, storlek och val av bäddmadrass med mera. Tempur har serierna Promise och North som går att få i modellerna ramsäng, ställbar eller kontinentalsäng.

Hur lång garanti får jag på en Tempursäng?

När det kommer till garantier på en Tempursäng, så kan vi säga det direkt, dem är överlägset bäst på hela marknaden när det kommer till den aspekten. De ger dig inte bara garanti på ram och fjäderbrott, som du får av alla tillverkare som tillverkar sängar med fjädring. Du får faktiskt den enda riktiga garantin som betyder något i sängbranschen, och det är på sättningar i sängen. Där får du hela 10 år, vilket ingen annan sängtillverkare ens kommer i närheten av. Faktum är att det flesta andra sängtillverkarna inte ger dig en enda dag garanti på just sättningar i sängen.

När kör Tempur kampanj på sina produkter?

Man kan aldrig säga när dem exakt kör sina kampanjer på sina produkter, men de har återkommande kampanjer vid jul, just för att deras kuddar är otroligt populära att ge bort i julklapp. Utöver detta så kommer det lite olika kampanjer då och då under året, och det handlar egentligen bara om att hålla utkik efter dessa. Men när de kör kampanj på 15% på en säng, så vet du att det är dags att slå till helt enkelt. Över denna rabatt är det otroligt sällan, även om det har skett.

Vart köper man Tempur sängar billigast?

När det kommer till vart man köper Tempur sängar billigast så finns det ett enkelt svar, överallt. Det är nämligen som så att alla som säljer Tempursängarna måste sälja dem för exakt samma pris, och det är inte tillåtet att slumpa iväg deras sängar i hej vilda kampanjer. När det är kampanj på Tempur sängar så är det det överallt, och då är det oftast ca 15% som du kan få i rabatt. Tempur är helt enkelt inte intresserade av att lura sina kunder med att höja sina priser till det dubbla, för att sedan köra en lotsas rea med 50% rabatt. När du får rabatt på en Tempur produkt, så är det alltid en riktig rabatt.

Måste man köpa en hel Tempursäng?

Detta är en fråga vi ofta fick som sängförsäljare, om man måste köpa en hel Tempursäng för att få fördelarna med en tryckavlastande säng. Och det enkla svaret är nej, det kan också räcka med bara själva Tempur-bäddmadrassen. Men då ska man också veta om det att underlaget som du ska lägga madrassen på har en väldigt stor betydelse för slutresultatet sedan. Det är naturligtvis mycket bättre att köpa en hel säng som är helt optimal helhetslösning.

Är Tempursängar varmare än andra sängar

Tempursängar är inte varmare än andra sängar på marknaden, men du kommer däremot att bli lite varmare i dem. Detta beror på att du inte får något mottryck mot kroppen när du ligger i en Tempursäng, vilket också gör att du får jämnare blodcirkulation. Detta är något som är positivt för dig, och det hjälper dig också att varva ned snabbare när du lägger dig på kvällen. Lider man av för mycket värme, så skulle vi rekommendera att man investerar i ett bra duntäcke eller silkestäcke.

Vad är skillnaden på en Cloud & Original bäddmadrass?

Tempur tillverkar flera olika fastheter på madrasser, men den vanligaste frågan vi får, är om Original-bäddmadrass och den mjukare varianten som heter Cloud-bäddmadrass. Av dessa är det som så att Original är den som man kan räkna som den fasta och Cloud är den mjukare av dessa två. Vilken av dessa man ska välja är en smaksak. Båda två ger dig lika bra stöd, men en del gillar fastare känsla i sängen än vad andra gör. Men gillar du mjukare och omfamnande känslan, så skulle vi rekommendera att köpa den som heter Cloud.

Vad är en Tempur kontinentalsäng?

En Tempur kontinentalsäng är en dubbelsäng, uppbyggd med två sängbottnar, en tjock mellanmadrass (plymå) samt en bäddmadrass som toppmadrass. Sängbottnarna består endast av en stum polyeter som bas. Detta för att kunna bära upp den tyngd som Tempurmaterialet bär. Plymån består även den av en stum polyeter i botten och över detta ligger ett lager ett 15 centimeters Tempurskikt. Överst i sängen ligger antingen en 7 cm eller 9 cm tjock bäddmadrass beroende på tillval. Anledningen till att en Tempursäng är uppbyggd i flera lager, är att man skall tillåtas komma ner med kroppens vassa delar, såsom axlar och höfter.

Vilka fördelar finns det med kontinentalsängar från Tempur?

Den största fördelen med en kontinentalsäng från Tempur, är att hela liggytan kan utnyttjas utan att känna någon “skarv”. I en traditionell fjäderuppbyggd kontinentalsäng sitter det ett metallband i ytterkant runtom som håller samtliga fjädrar på plats. Om du lägger dig längst ut på kanten så kommer du antingen trilla ur, eller rulla in mot mitten. I en Tempur kontinentalsäng kan du ligga längst ut på kanten och ändå har en optimal komfort.

Vilka nackdelar finns det med kontinentalsängar från Tempur?

Nackdelarna med kontinentalsängar från Tempur, är få rent funktions och komfortmässigt. Färgutförandena är något begränsat än, utbudet av gavlar är något som förhoppningsvis kommer att breddas framöver. Tempurmaterialet är inte tvättbart och det gäller även samtliga kuddar.
Väljer man att investera i en Tempur säng, så bör man också komplettera med ett vätsketätt madrasskydd.

Vad du ska tänka på när du testar en kontinentalsäng från Tempur

När du har förmånen att testa en kontinentalsäng från Tempur, så är vårt råd, ligg stilla i samma ställning. hoppa inte runt i sängen. Tänk på att materialet behöver få e chans att forma sig, värmen från din kropp behövs för att sängen skall anpassa sig och för att ge dig det exakta stöd och avlastning där du behöver det som mest.

Vad kostar en bra och billig kontinentalsäng från Tempur?

Instegsmodellen hos Tempur är Promise och en kontinentalsäng i standardmått 180×200 cm exkl. ben och gavel, är ca 45.000 kr.

Passar Tempur alla?

Tempursängar passar alla kroppstyper, stora som små, barn som vuxna. Vi har flera tidigare kunder som har återkopplat till oss personligen, och som har fått samma upplevelse. “Jag gick och la mig och minns ingenting från natten, men vaknade tidigare än vanligt och var helt utvilad”. Tempurs unika egenskaper ger de optimala förutsättningarna för total återhämtning och läkande under nattens vila.

Vad är en bra garantitid på en kontinentalsäng från Tempur?

Tempur har 10-års garanti på sättningar i materialet och 25-års garanti på rambrott. Tempur har mer än 7 miljoner kunder globalt och av dessa kunder, är mindre än 1 procent garantiärenden.

Ska man gå till en sängbutik för att prova ut en kontinentalsäng från Tempur?

Du kan givetvis prova en Tempur säng i en fysisk sängbutik för att se vilken “känsla” som du fastnar för. Dock skall du ha i åtanke att du kommer aldrig att vänja dig vid sängen genom att provligga en Tempur säng några minuter. En Tempur säng kan du oavsett “känsla”, aldrig ligga fel i utan när du får hem din nyinköpta säng så får du räkna med att det kan ta upp till 3 månader för din kropp att “lära” sig att slappna av i en Tempur säng.
Väljer du att köpa din säng på nätet så kan du med lite tur hitta riktigt fina kampanjer på både säng och gavel, då utbudet av återförsäljare oftast är större.

Kan man köpa kontinentalsäng från Tempur utan sänggavel?

Ja det går absolut att köpa din kontinentalsäng från Tempur utan gavel.

Vart köper man billigast kontinentalsängar från Tempur?

Hör av dig till din lokala möbel och sängbutik för priser och kampanjer. Väljer du att köpa på nätet, så finns det oftast fördelaktiga erbjudanden med snabb leveranstid och kampanjer med bra erbjudanden på exempelvis gavel + ben.

Vart kan man köpa delar till kontinentalsängar från Tempur?

Du kan delvis köpa på antigen sängbutiker som är återförsäljare av Tempur-produkter, eller via Tempurs Hemsida. Generellt sett har du alltid lite extra förhandlingsutrymme om du köper ifrån en återförsäljare så som Seng, Sova eller Care Of Beds. Men även möbelbutiker så som MIO, Svenska Hem , Möbelmästarna och EM är återförsäljare av Tempur-tillbehör och sängar.

Vilken fasthet ska jag ha på en tempur -kontinentalsäng?

När det kommer till fastheten på en Tempursäng, och således också kontinentalsängar , men även ramsängar och ställbara sängar från Tempur så fungerar det lite annorlunda mot andra sängar. Tempur har sin fasthet i bäddmadrassen, medans andra sängtillverkare så som Carpe Diem Beds, Hästens, AYA Of Sweden , Viking m.m. har det i mittendelen (plymån). Med Tempur pratar man snarare känsla, då det olika “fastheterna” ger samma stöd, men olika känsla snarare.