Hoppa till innehåll
Dunkuddar -Köp

KÖP BÄSTA DUNKUDDEN

Dunkudden är kundernas favorit, då dels för att denna är mjukare, men också håller spänsten längre än vad en fiberkudde gör. I vårt “Bäst i test” av dunkuddar har vi testat 20 stycken olika dunkuddar och tagit fram tre stycken testvinnare bland dunkuddarna. Längst ner på sidan har du också en bra guide i vad som är viktigt att tänka på när du köper kudde.

20

Testade kuddar

3

Testvinnare

2

Sängexperter

100%

Oberonde tester

BÄST I TEST DUNKUDDAR

I våratt “bäst i test” av dunkuddar kan du se vilka tre kuddar som vi rekommenderar när det kommer till dunkudde. Vi har valt att dela upp dem i tre olika kategorier, låg, mellan och hög dunkudde. Detta är de tre olika varianter du oftast möts av när du ska köpa en dunkudde. Vi förklarar för dig vad som är fördelen och nackdelen med våra testvinnare utav dunkuddarna. Vill du veta mera om dun och hur man bör prova dunkudden, så ska du kolla in våran guide.

Dunkuddar du kan köpa

Vanliga frågor om dunkuddar

Har får du svar på det absolut vanligaste frågorna som handlar om dunkuddar och vad man ska tänka på vid köp av en dunkudde.

KopSang Logo

När det gäller att säkerställa en god natts sömn, spelar inte bara madrassen en viktig roll, utan även ditt val av kudde. En av de mest populära kuddtyperna på marknaden idag är dunkudden. Men vad är det som gör dunkudden så speciell, och hur skiljer den sig från andra kuddar? Låt oss dyka in i världen av dunkuddar och svara på några av de vanligaste frågorna.

1. Vad är Dunkudde? En dunkudde är en kudde som är fylld med dun, som oftast kommer från gås eller and. Dunet är den fluffiga, isolerande delen av fjädrarna som ligger närmast fågelns kropp. Det ger en mjuk och stödjande känsla, vilket gör kudden mycket komfortabel.

2. Hur länge håller dunkuddar? Med rätt vård kan en dunkudde hålla i 5-10 år eller längre. Kvaliteten på dunet och tyget på kudden spelar en stor roll i dess livslängd.

3. Vad betyder bärighet kudde? Bärighet refererar till kuddens fyllningens kvalitet och dess förmåga att “bära” eller stödja huvudet. Ett högt bärighetstal indikerar en hög kvalitet på dunet, vilket betyder att kudden kommer att behålla sin form bättre över tid.

4. Vilket dun är varmast? Gåsdun anses generellt vara varmare än anddun eftersom gåsfjädrar oftast är större och har en bättre isoleringsförmåga.

5. Kan man tvätta dunkuddar? Ja, de flesta dunkuddar kan tvättas i maskin. Det är dock viktigt att följa tvättråden noga för att undvika skador på dunet eller kuddens yttre material.

6. Varför blir min kudde gul? Gulning av kudden kan bero på flera faktorer, som svett, kroppsoljor, saliv eller kosmetika. Regelbunden tvätt och användning av kuddeöverdrag kan hjälpa till att förhindra detta.

7. Måste man torktumla dunkuddar? Det rekommenderas ofta att torktumla dunkuddar eftersom värmen hjälper till att återställa dunets fluffighet. Se till att inte överhetta kudden och tillsätt några tennisbollar i torktumlaren för att bryta upp klumpar av dun.

8. Vilken bärighet är bäst? En högre bärighet indikerar bättre kvalitet på dunet. Kuddar med en bärighet på 600 eller högre anses vara av hög kvalitet.

9. Hur tjock kudde ska man ha? Kuddens tjocklek bör väljas utifrån din sovposition. Sidsovare kan behöva en tjockare kudde för att hålla nacken i linje med ryggraden, medan ryggsovare och magsovare kanske föredrar en tunnare kudde.

10. Vad kostar en Dunkudde? Priset för en dunkudde varierar beroende på dunets kvalitet, kuddens storlek, och varifrån den är inköpt. Generellt kan du förvänta dig att betala allt mellan 300 SEK till 2000 SEK eller mer för en kvalitetskudde.

11. Vilken kudde är bäst för nacken? Det bästa kuddvalet för nacken beror på din sovposition. Många som har nackproblem föredrar dock en dunkudde med hög bärighet eftersom den ger ett bra stöd samtidigt som den formar sig efter huvudet och nackens konturer.

12. Kan man få ont i nacken av kudde? Ja, en olämplig kudde kan definitivt orsaka eller förvärra nacksmärta. En kudde som är för hög eller för låg kan tvinga nacken att böja sig i onaturliga vinklar under sömnen, vilket kan leda till smärta.

13. Vilket är bäst gåsdun eller anddun? Gåsdun är ofta dyrare och anses ha bättre isoleringsförmåga än anddun, vilket kan göra den lite varmare. Anddun är dock fortfarande av hög kvalitet och kan vara ett mer prisvärt alternativ.

14. Hur länge ska man torktumla en Dunkudde? Det kan variera, men i genomsnitt tar det mellan 2-4 timmar att torktumla en dunkudde. Det är viktigt att kudden är helt torr för att förhindra mögelbildning.

15. Vilket tvättmedel till Dunkudde? Använd ett skonsamt, parfymfritt tvättmedel avsett för dunprodukter. Undvik starka kemikalier eller blekmedel som kan skada dunets naturliga oljor.

16. Vilket dun är finast? Det finaste dunet kommer ofta från gås och har en hög bärighet, vilket indikerar att det är av hög kvalitet. Dessa kuddar har en lyxig känsla och behåller sin form under en längre tid.

17. Vad är skillnaden mellan duntäcke och Fibertäcke? Medan duntäcken är fyllda med naturligt dun (oftast från gås eller and), är fibertäcken fyllda med syntetiska material. Duntäcken är ofta varmare, lättare och mer andningsbara än fibertäcken men kan vara dyrare.

18. Kan man tvätta Dunkudde i 60 grader? Ja, de flesta dunkuddar kan tvättas i 60 grader, vilket också är den temperatur som rekommenderas för att döda dammkvalster. Dock bör du alltid kolla tvättråden innan du tvättar din kudde.

19. Var kommer dun från? Dun är den lätta, fluffiga fyllningen som finns under fjädrarna på fåglar, vanligtvis gåsar och änder. Den fungerar som en isolator för fåglarna, vilket håller dem varma. För oss människor erbjuder dun en lyxig mjukhet och komfort när det används i kuddar och täcken.

20. Varför Dunkudde? Dunkuddar är omtyckta för deras överlägsna komfort och isolering. Dunets unika egenskaper tillåter det att forma sig runt ditt huvud och ge ett mjukt, stödjande känsla som är svår att uppnå med syntetiska material. Dessutom andas dun bra, vilket hjälper till att reglera temperaturen och hålla dig sval under varma nätter och varm under kallare nätter.

21. Måste man torktumla dunkuddar? Efter att ha tvättat en dunkudde rekommenderas det starkt att torktumla den. Detta säkerställer att dunet inuti kudden blir helt torrt och förhindrar mögel- eller bakterietillväxt. Det hjälper också till att återställa kuddens fluffighet.

22. Är dunkuddar bra? Ja, dunkuddar är populära för deras hållbarhet, komfort och termiska egenskaper. De är också allergivänliga om de underhålls ordentligt.

23. Hur ofta tvätta Dunkudde? Det rekommenderas att tvätta en dunkudde en gång om året eller när den känns smutsig. Om du använder ett kuddfodral kan det hjälpa till att skydda din kudde från smuts och oljor, vilket kan förlänga tiden mellan tvättar.

24. Hur länge håller dunkuddar? Med rätt vård kan en kvalitetsdunkudde hålla i upp till 10 år eller längre. Det är viktigt att regelbundet fluffa upp kudden och se till att den hålls ren för att förlänga dess livslängd.

25. Hur lång tid tar det att torktumla en Dunkudde? Tiden det tar att torktumla en dunkudde kan variera beroende på kuddens storlek och torktumlarens effektivitet. I genomsnitt tar det mellan 2-4 timmar. Se till att använda tennisbollar eller torkbollar i torktumlaren för att hjälpa till att fluffa upp dunet under torkningsprocessen.