Hoppa till innehåll
Huvudgavel säng

SÄNGGAVEL

Vi har sänggavlar från dessa fabrikat

Populära 90 cm SÄNGGAVLAR

Populära 105 cm SÄNGGAVLAR

Populära 120 cm SÄNGGAVLAR

Populära 140 cm SÄNGGAVLAR

Populära 160 cm SÄNGGAVLAR

Populära 180 cm SÄNGGAVLAR

Populära 210 cm SÄNGGAVLAR

Vanliga frågor om sänggaveln

Här får du svar på några av det vanligaste frågorna om sänggavlar, och vad som är viktigt att tänka på när du köper en sänggavel.

KopSang Logo

Vad är en sänggavel?

En sänggavel eller huvudgavel som många också kallar det för, är den gavel som du har vid huvudändan av sängen. Dessa har på senare år blivit väldigt populära, och överlägset flest som säljs idag är med tyg. Det finns i några få butiker sänggavlar gjorda i bara trä eller metall, men detta är ganska ovanligt idag.

Vilka nackdelar finns det med sänggavel?

Till och börja med så är inte en sänggavel nödvändig att ha, så du får mindre säng för pengarna om du köper med gavel. Utöver detta så lite beroende på vilken huvudgavel du väljer att köpa, så drar dem olika mycket damm till sig. Så har du ont utav damm så ska du undvika att köpa en sänggavel.

Vad kostar en sänggavel?

Priset på en sänggavel avgörs naturligtvis väldigt mycket på vilken storlek det är man ska ha, men även om det är en slät eller knappad huvudgavel. Men du kan få en slät sänggavel i storleken 90 cm på bredden från ca 1000 kr, och en på 180 cm bredde för en dubbelsäng för ca 2000 kr. Men då är det väldigt enkla gavlar.

Måste man ha en sänggavel?

Nej du måste absolut inte ha en sänggavel till din säng, och det flesta sängpaket säljs utan huvudgavel. Men det allra flesta tycker det är snyggt med en sänggavel bakom sängen, så det flesta köper en sådan också. Men den fyller inga så att säga praktiska funktioner egentligen.

Vilka fördelar finns det med att ha sänggavel?

Det finns 2 stora fördelar med att köpa sänggavel, där design och snygghet är det mest uppenbara. Men det hjälper också till att skydda väggen bakom sängen mot vax som sitter i hår, som annars riskerar att gnidas i i tapeten bakom. Men utöver detta så är det inga praktiska fördelar med sänggavlar.

Vad menas med knappad sänggavel?

En knappad sänggavel är den typen av sänggavel som det allra flesta vill ha idag. Det är den gaveln som har massa knappar i sig, och kallas därför också för knappad huvudgavel. Dessa är snyggast enligt det flesta, men dem är också riktiga damm-fällor. Det är lite knepigt att få bort allt damm från knapphålen i gaveln.

Vilka är det vanligaste måtten på sänggavlar?

Man kan egentligen inte säga att det finns några storlekar som är mycket vanligare än ändra, men vanligast är att folk köper sängar i storleken 180x200 cm. Så detta kan man väll också säga är den vanligaste storleken på sänggavlar också. Men det finns inte så att säga någon standard storlek på dem.

Får man in en huvudgavel i en vanlig bil?

Det allra flesta gavlarna och framför allt om det är en dubbelsängs gavel får du allt som oftast inte in i en vanlig bil. Dessa går nämligen inte att böja alls, då dem har en hård träram runt hela sig. En liten gavel på 90 cm till 140 cm kan du däremot få in i det allra flesta bilarna.

Kan man ha ben på sänggavlar?

A du kan ha sängben på det allra flesta gavlarna, och vill du ha det så var noga med att säga till om det när du beställer sängen också. Då kan du få samma ben på sänggaveln som på din säng, vilket gör att det blir mycket snyggare helhet.

Behöver man skruva fast huvudgaveln i sängen?

Nej du behöver inte skruva fast gaveln i din säng eller på väggen, om du inte ska ha sängen mitt i ett rum utan väggar emot. Annars ställer du bara huvudgaveln mot den vägg den ska stå emot, och skjuter sedan in sängen mot den. Där sitter den så du behöver inte oroa dig över att den skulle falla ned på dig.

Kan man ha sänggavel om man har snedtak?

Många gavlar är tyvärr för höga för det allra flesta snedtak, så det gäller att du först mäter hur hög sänggavel du får plats med. Det finns några fabrikat som säljer sänggavlar som är väldigt låga, men man får leta runt lite oftast för att hitta dessa. Tempur och Wonderland har ett par sådana gavlar bland annat.

Kan man göra sin egna sänggavel?

Absolut så kan du göra din egna gavel, men det är inte så enkelt som många tror, och framför allt inte så billigt som många tror. Ibland är det faktiskt billigare att bara köpa en billig färdig gavel, än att krångla med att göra en egen.