Hoppa till innehåll
Trä-sänggavel

KÖP TRÄ SÄNGGAVEL

En sänggavel i trä var fram till ca 10 år sedan den överlägset mest populära sänggaveln. men har på senare år blivit omkörd av gavlar klädda med tyg, oftast i samma tygval som tillhörande säng. Faktum är att det säljs så lite gavlar i trä idag, så att få butiker har dem ens. Och utbudet av trägavlar är idag inte bara litet, utan näst intill obefintligt tyvärr. Nedan har du de huvudgavlar i trä som vi har lyckats hitta på nätet.

4

Sänggavlar i trä

0

Testvinnare

2

Sängexperter

100%

Oberonde tester

Vanliga frågor om sänggavlar i trä

Här får du svar på de vanligaste frågorna om sänggavlar i trä och vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa en sänggavel i trä.

KopSang Logo

Vad är en sänggavel i trä?

En trä sänggavel är helt enkelt en sänggavel i trä, antingen i massiv ek eller det mest vanligaste träslaget, bok. Trägavlar finns även i olika fanérutföranden och i lackad MDF. Huvudgavlar i ovan nämnda material finns både med ribbor, släta gavlar men också med inbyggda hyllsystem. Skillnaden på en billigare och enklare gavel kontra en dyrare och exklusivare trägavel, är att det billigare alternativet oftast är tillverkat av träslaget bok, alternativt snabbväxande ek. Strukturen blir då något grövre och har inte samma släta finish som ett långsamt växande ekmaterial, som exklusivare trägavlar oftast består av.

Vilka nackdelar finns det med en sänggavel i trä?

En av nackdelarna kan vara tyngden som är betydligt mer svårhanterlig än en tyggavel. En trägavel kan också riskera att skadas i ytan lättare och det är då svårt att reparera en sådan skada. Trägavlar är ett levande naturmaterial och vid vissa temperaturförändringar i ett sovrum, så kan materialet dra sig och bli aningen skevt om produkten är av det billigare slaget. Idag har utbudet av trägavlar minskat hos många återförsäljare till förmån av klädda tyggavlar. Dock så är detta en trend och denna kan ändras med tiden. Men å andra sidan behöver du inte köpa en helt ny trägavel, utan kan köpa en begagnad som du bara målar om till önskad färg!

Vad kostar en huvudgavel i trä?

Oftast får du slanta upp ca 1000 kr för en huvudgavel i trä, avsedd för enkelsäng och cirka 2000 kr för en trägavel till en dubbelsäng med en standardbredd på 180 cm. Kom ihåg att detta är det billigaste du hittar på marknaden och det finns betydligt dyrare och mer exklusiva varianter för den som söker efter det.

Vilka fördelar finns det med sänggavel i trä?

De tre största fördelarna med sänggavlar i trä, är att de är lättare att hålla rena, både från fläckar och damm. En annan fördel är att en sänggavel i trä kan lätt målas om, om stilen ändras med tiden. Trä som materialval i en sänggavel är en tidlös möbel. En Sänggavel i trä (oljad ek, björk, mahogny) är ett bra och miljövänligt alternativ som ger ditt sovrum en varmare och lugnande ton, speciellt i sovrum med mycket vitt, svart och grått.

Varför är det så svårt att hitta huvudgavlar i trä?

Den största anledningen till att de är så svårt att få tag i huvudgavlar i trä idag, är att så få köper dem. Det gör att väldigt få tar in dem i sortiment, och ännu färre tillverkar dem. Idag köper helt enkelt 99% ungefär sänggavel som är beklädd med tyg. Så marknaden för dessa är nästan helt obefintlig. Förhoppningsvis så kommer efterfrågan av trägavlar att återhämta sig då fler konsumenter har ett ökat miljötänk..

Behöver man fästa en trä gavel i sängen?

Nej du behöver inte fästa din trägavel i sängen, om det inte är så att du ska ha sängen ståendes mitt i ett rum. Normalt sett så ska det räcka att du bara skjuter sängen emot din gavel som står mot en vägg. Om du skulle behöva fästa den så finns det oftast färdiga hål under tyget i sängens träram.