Hoppa till innehåll

7 Anledningar till Varför Sömn Är Nyckeln till Viktminskning

7 Anledningar till Varför Sömn Är Nyckeln till Viktminskning

På KopSang.se har vi inte bara djupgående kunskap om sängar, kuddar och bäddmadrasser, utan vi förstår också sammankopplingen mellan sömn och hälsa. I detta inlägg dyker vi djupare in i hur sömn och viktminskning hänger ihop.

Sömnens påverkan på viktminskning Det pratas mycket om kost och träning när det kommer till viktminskning. Men har du någonsin funderat över hur sömn kan påverka ditt resultat? En studie publicerad i tidskriften Obesity Reviews 2017 visade på en tydlig koppling mellan stress, dålig sömnkvalitet, ökad aptit och motivation till fysisk aktivitet. Forskarna konstaterade att stress kan påverka alla dessa områden, men också att otillräcklig sömn är kopplad till övervikt.

Hur vikten påverkar sömnkvaliteten Övervikt kan spela en stor roll i flera hälsoaspekter, inklusive sömnproblem. Även om övervikt inte är den enda faktorn bakom sömnapné, betonar American Sleep Apnea Association att det fortfarande är en hög riskfaktor. Sömnapné, som definieras av American Academy of Sleep Medicine, inträffar när mjuka vävnader i halsens baksida blockerar luftvägen, vilket stör normal andning under sömn.

Människor med sömnapné kan uppleva dessa störningar hundratals gånger under en natt, vilket leder till dålig sömnkvalitet och extrem trötthet under dagen.

Riskfaktorer och lösningar Förutom övervikt finns det andra riskfaktorer för sömnapné som smal luftväg, kronisk nästäppa, högt blodtryck, rökning, familjehistoria och diabetes. Men enligt Mayo Clinic är de flesta personer med sömnapné överviktiga.

Överflödigt kroppsfett kan leda till sömnapné genom att öka trycket på de övre luftvägarna. I mildare fall kan läkare rekommendera livsstilsförändringar som viktminskning. Andra behandlingar kan inkludera CPAP-mask, tandreglering eller kirurgi.

Sammanfattning För att sammanfatta: bra sömn kan vara nyckeln till framgångsrik viktminskning, och att minska i vikt kan i sin tur förbättra din sömnkvalitet. På KopSang.se rekommenderar vi att du investerar i god sömn genom att välja rätt säng, kudde och bäddmadrass för optimal komfort och stöd.