Hoppa till innehåll

Barn och Kvällsmat: Vad Säger Experterna?

Barn och Kvällsmat Vad Säger Experterna

Att hitta den rätta kvällsmaten för ditt barn kan vara en utmaning. Många föräldrar undrar över vilken mat som bäst förbereder deras barn för en god natts sömn. Finns det verkligen någon sanning i de gamla råden som säger att fisk är bättre än kött för barns sömn och mentala hälsa?

Pediatriska specialister har kunskapen att vägleda föräldrar i dessa frågor. Till exempel framhåller Riley Barnsjukhus vid Indiana University Health vikten av en kvällsmat för vissa barn. Enligt Dr. Stephanie Jackson, M.D., en barnneurolog vid sjukhuset: “Ett barn som går till sängs hungrig kommer att ha svårt att somna. Om ditt barn regelbundet känner sig hungrig vid sängdags, trots tillräckliga portioner vid måltiderna, är ett litet mellanmål lämpligt.”

Dr. Jackson rekommenderar kvällssnacks som är rika på protein eller fiber, som “nötter, jordnötssmör, grekisk yoghurt, hummus, ägg, bönor, tofu, bär och fullkorn.” Det är också viktigt att barn undviker koffein före sänggåendet, vilket innebär att snacks med choklad inte rekommenderas.

Som en gammal favorit kan vissa barn också tycka det är lugnande att dricka ett glas varm mjölk innan sänggåendet. Denna proteinrika dryck kan hjälpa dem att känna sig mätta genom natten.