Hoppa till innehåll

Hur vet man att sängen är dålig?

  • Martin 
Hur vet man att sängen är dålig

Många av oss spenderar en tredjedel av vårt liv i sängen, så det är viktigt att sängen ger den komfort och det stöd vi behöver. Men hur kan vi egentligen veta när vår säng inte längre uppfyller sin uppgift? Som en sängexpert på Kopsang.se, med år av erfarenhet av att testa och sälja sängar, här är tecknen på att din säng kan behöva bytas ut.

  1. Obehag och smärta: Om du vaknar med smärta i rygg, nacke eller andra delar av kroppen, kan det vara ett tecken på att din säng inte ger rätt stöd längre.
  2. Synligt slitage: Om din madrass har synliga tecken på slitage, som bucklor, klumpar eller att fjädrarna känns igenom, är det ett klart tecken på att det är dags att byta.
  3. Du sover bättre på andra ställen: Om du märker att du sover bättre i en hotellsäng eller när du besöker någon än i din egen säng, kan det vara dags att fundera över sängens kvalitet.
  4. Ålder på sängen: Om din säng är över 7-10 år gammal, börjar materialen troligen brytas ner och madrassen kan förlora sitt stöd och komfort.
  5. Allergisymptom: Äldre sängar kan ackumulera dammkvalster, vilket kan orsaka allergisymptom som hosta, nysningar eller klåda.
  6. Störande ljud: Om din säng börjar knarra, skrika eller göra andra ljud när du rör dig, kan det vara ett tecken på att den börjar ge upp.
  7. Sjunker ner: Om du känner att du sjunker ner för mycket i mitten av sängen eller kan känna kanterna när du ligger nära dem, kan det vara dags för en ny madrass.
  8. Vändning och rotation hjälper inte: Även om du regelbundet roterar och vänder din madrass, och det fortfarande inte känns bekvämt, är det dags att överväga en ny.
  9. Luktar illa: Gamla madrasser kan börja lukta på grund av ackumulering av svett, döda hudceller och andra kroppsvätskor. En ihållande dålig lukt kan vara ett tecken på att det är dags att byta.

Avslutande tankar

Det är viktigt att lyssna på din kropp och dina sinnen när det gäller att bedöma din sängs kvalitet. En god natts sömn är avgörande för din hälsa och välbefinnande, så om din säng visar tecken på att den är dålig, är det dags att investera i en ny.