Hoppa till innehåll

Kolhydratrika Måltider och Sömn: Vad Säger Forskningen?

Kolhydratrika Måltider och Sömn Vad Säger Forskningen

Kan kolhydrater påverka hur snabbt vi somnar? Enligt vissa forskningsresultat verkar det som att svaret kan vara ja. Specifikt spelar matens glykemiska index (GI) en viktig roll i ekvationen.

Glykemiskt index (GI) beskriver hur snabbt ett livsmedel får vårt blodsocker att stiga. GI-värdet mäts på en skala från 0 till 100. Livsmedel med högt GI bryts ner snabbt i kroppen och leder till en snabb ökning av blodsockret, medan livsmedel med lågt GI bryts ner långsammare och resulterar i en långsam blodsockerökning.

Kolhydrater och Sömn: Vad visade studien? En intressant studie publicerad i The American Journal of Clinical Nutrition 2007 utforskade kopplingen mellan kolhydratintag och sömn. Forskarna studerade 12 vuxna män utan kända sömnstörningar. Varje deltagare genomgick tre olika testnätter, och på en av nätterna åt de en måltid med högt GI i form av jasminris fyra timmar före sänggåendet. På en annan natt åt de samma ris en timme innan sängdags. Den sista natten åt de låg-GI-ris, känd som Mahatma-ris, fyra timmar före sängdags.

Resultaten? Deltagarna somnade snabbare efter att ha ätit måltiden med högt GI. Intressant nog var effekten starkare när de åt måltiden fyra timmar innan sänggåendet jämfört med en timme innan.

Vad innebär detta för oss? Även om en måltid med högt GI kan hjälpa oss att somna snabbare, bör man vara medveten om dess effekt på blodsockret. Experter rekommenderar oftast att begränsa intaget av hög-GI-livsmedel, eftersom de ofta är processade, som vitt bröd eller vitt ris, och erbjuder mindre näringsvärde än fullkornsvarianter. Dessa livsmedel rekommenderas heller inte för personer med diabetes eller andra kroniska hälsotillstånd. Som Harvard Health påpekar, kan hälsosammare kolhydrater hjälpa till att förebygga kroniska sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och vissa cancerformer.

Så medan en tillfällig måltid med högt GI kan ge en bättre nattsömn, är det sannolikt inte en långsiktig lösning för sömnproblem.