Hoppa till innehåll

Måltidernas Tidpunkter och Inverkan på Sömnen

Måltidernas Tidpunkter och Inverkan på Sömnen

Sambandet mellan vår inre klocka, ämnesomsättning och kost är djupt förankrat, även om exakt hur måltidens tajming påverkar vår dygnsrytm fortfarande inte är fullständigt kartlagt. En studie publicerad i tidskriften Current Biology i juni 2017 belyser just detta. Med andra ord: När vi äter kan påverka när och hur vi sover, men detaljerna behöver ytterligare utforskning.

Bästa tidpunkten att sluta äta på kvällen? När du bör sluta äta på kvällen kan variera beroende på din personliga och yrkesmässiga rutin. För de som går till sängs tidigt kan det kännas naturligt att avsluta måltiden redan vid kl. 18.00, medan nattugglor som är vakna långt efter midnatt kanske har svårt att fasta flera timmar innan läggdags. Enligt LiveScience tar det i genomsnitt tre timmar för en person att smälta middagen och känna sig hungrig igen. Därför verkar det rimligt att ha en paus på 2-3 timmar mellan middag och sänggåendet.

Sug efter en kvällsmellanmål? Tänk igenom varför Innan du dyker in i skafferiet sent på kvällen, rekommenderar MIT att du använder akronymen HALT för att klargöra din sanna motivation: Hunger (Hunger), Ångest (Anxiety), Ensamhet (Loneliness) eller Trötthet (Tiredness). Om du inser att du inte är hungrig utan snarare drivs av någon av de andra orsakerna, prova att dricka ett glas vatten eller ta en paus för att göra något avkopplande istället för att äta.