Hoppa till innehåll

Vad ska man tänka på när man köper säng?

 • Martin 
Vad ska man tänka på när man köper säng

Att investera i en ny säng är ett stort beslut, för det påverkar vår sömn och hälsa. Men med en uppsjö av valmöjligheter, hur navigerar man genom sängdjungeln? Som en sängexpert på Kopsang.se, med erfarenhet av att testa en mängd sängar, här är mina bästa tips för att hitta din drömsäng.

 1. Ditt sovande beteende: Fundera på hur du sover. Ligger du oftast på sidan, ryggen eller magen? Olika positioner kan ha olika krav på fasthet och stöd från madrassen.
 2. Stöd och komfort: En bra säng ska ge stöd åt ryggraden samtidigt som den är bekväm. Kom ihåg att fasthet inte alltid betyder bättre stöd. Det viktigaste är att sängen anpassar sig efter din kropp och fördelar vikten jämnt.
 3. Storlek: Beroende på ditt utrymme och behov, välj en säng som passar. Om du delar säng med någon kan en större säng, som king- eller queen size, ge båda tillräckligt med utrymme.
 4. Material: Det finns olika material som minnesskum, latex, pocketfjädrar, och fler. Varje material har sina egna för- och nackdelar. Till exempel, minnesskum kan vara bra på att forma sig efter kroppen, men vissa tycker att det blir för varmt.
 5. Budget: Sätt en budget innan du börjar titta, men kom ihåg att en dyrare säng inte alltid är bättre. Titta på sängens kvalitet, material och garantier snarare än bara priset.
 6. Allergier: Om du är allergisk mot vissa material, som t.ex. dammkvalster, kan det vara värt att överväga en allergivänlig madrass eller madrasskydd.
 7. Testa sängen: Besök butiker och prova olika modeller. Ligg i varje säng i minst 10-15 minuter för att verkligen känna efter.
 8. Garanti och returpolicy: En bra säng bör komma med en tillfredsställelsesgaranti eller en bra returpolicy, så att du kan byta sängen om den inte passar dig.
 9. Omdömen och recensioner: Kolla online-recensioner och betyg för att se vad andra tycker om sängen du överväger.
 10. Tillbehör: Tänk på om du också behöver nya kuddar, sänggavel, sängram, madrasskydd etc. Dessa kan också påverka din sömnkvalitet.

Avslutande tankar

Att köpa en säng är en långsiktig investering i din hälsa och välbefinnande. Ta dig tid att forska, prova olika modeller och ställ frågor. Din sömn är värdefull, så välj klokt!