Hoppa till innehåll

Vilken säng ska man välja när man har ont i ryggen?

  • Martin 
Vilken säng ska man välja när man har ont i ryggen

Att drabbas av ryggsmärtor kan ha en rad orsaker, men en viktig faktor som många överväger är valet av säng. Som sängexpert på Kopsang.se och efter att ha testat en mängd olika sängar genom åren, kan jag erbjuda några riktlinjer för att hjälpa dig välja den bästa sängen för ditt ryggbehov.

  1. Fasta vs. Mjuka sängar: Tidigare rekommenderades ofta fasta madrasser för personer med ryggont. Men idag finns det en förståelse att det viktigaste är att madrassen ger korrekt stöd och anpassning till kroppens konturer, snarare än att bara vara hård. En för mjuk madrass kan låta höfter och axlar sjunka för djupt, medan en för hård kan trycka på vissa punkter. Det bästa är att testa olika hårdhetsgrader och se vad som känns mest stödjande för din rygg.
  2. Zonindelade madrasser: Dessa madrasser har olika stödområden för att ge stöd där det behövs mest, som vid höfter och axlar, samtidigt som de är mjukare vid mindre tryckkänsliga områden.
  3. Minnesskum: Madrasser med minnesskum kan vara särskilt bra för personer med ryggont eftersom de anpassar sig efter kroppens form och ger jämnt stöd över hela kroppen.
  4. Justerbara sängar: Dessa sängar låter dig ändra höjden och vinkeln på huvudet och fötterna, vilket kan vara användbart för att minska trycket på vissa delar av ryggen.
  5. Låt kroppen bestämma: Kom ihåg att vi alla är unika, så det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Det är viktigt att testa olika sängar och ligga i dem i minst 10-15 minuter för att verkligen känna efter hur det känns för din rygg.
  6. Professionell rådgivning: Om du har ihållande ryggproblem är det också en bra idé att konsultera en sjukgymnast eller kiropraktor. De kan ge dig specifika råd baserade på ditt tillstånd.

Avslutande tankar

Att välja rätt säng kan göra underverk för din sömnkvalitet och ditt övergripande välbefinnande, särskilt om du lider av ryggsmärtor. Genom att ta dig tid att forskning och prova olika alternativ kan du hitta en lösning som verkligen hjälper dig att sova smärtfritt.