Hoppa till innehåll

Livsmedel och Drycker som kan Påverka Sömnkvaliteten

Livsmedel och Drycker som kan Påverka Sömnkvaliteten

Ett av de mest uppenbara exemplen på ämnen som kan hindra oss från en god natts sömn är koffein. Enligt Mayo Clinic är upp till 400 milligram kaffe per dag generellt säkert för de flesta vuxna, vilket motsvarar ungefär fyra koppar bryggt kaffe. Dock kan vissa individer vara känsligare för koffein än andra, vilket betyder att intag av koffein under dagen eller efter en viss tid på eftermiddagen kan försvåra insomnandet.

Många av oss kanske ångrar den där sista koppen kaffe när vi ligger och vrider oss i sängen. Men en ny studie antyder att högt koffeinintag kan ha negativa effekter som varar längre än bara en natt. Studien, utförd vid Seoul University i Sydkorea, indikerar att äldre individer som konsumerat kaffe under större delen av sitt liv rapporterade sämre sömnkvalitet jämfört med de som inte regelbundet druckit kaffe.

Koffeinhaltiga drycker kan negativt påverka sömnen

Enligt studien, som publicerades i tidskriften Sleep, kan sambandet specifikt ha att göra med kaffets effekt på tallkottkörteln, som spelar en viktig roll i regleringen av våra sömnmönster.

När man räknar på koffeinintag är det viktigt att inte enbart inkludera kaffe och te utan även läsk, energidrycker och koffeinhaltiga livsmedel som choklad. En annan överraskande källa till koffein? Läkemedel.

“Cleveland Clinic förklarar att koffein ofta återfinns i många receptbelagda och receptfria huvudvärksmediciner. “Eftersom smärtstillande medel fungerar snabbare och mer effektivt med koffein kan patienter ta mindre medicin.”

Några exempel:

  • En dos Excedrin Migraine innehåller 65 milligram koffein.
  • En dos Midol Menstrual Maximum Strength Caplets har 60 milligram koffein.
  • En dos Aspirin-Free Excedrin Caplets innehåller 65 milligram koffein.